БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

Бизнес форум „Стимулиране на търговско-икономическите отношения в и извън ЕС“

1 year

На 24 юли в рамките на Бизнес форум „Стимулиране на търговско-икономическите отношения в и извън ЕС“ се проведе церемония в БТПП, на която бяха отличени най-активните служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) за 2016 година.

Според  данни на НСИ през 2016 г. износът от България към страни от ЕС е намалял за сметка на този към страни в Съюза. ЕС е нарастнал със 7,2% спрямо 2015 г. и е в размер на 31 153.1 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 63,8% от износа за държавите членки на ЕС.

Голямата награда – бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и Грамота, получи българската служба по търговско-икономически въпроси във Великобритания, класирана на първо място, с безспорни резултати за 2016 г. Отличието е за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Великобритания, за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в България, както и за постигане целите и задачите на БТПП. По време на събитието присъстваха Александър Манолев, заместник-министър на икономиката,Тодор Стоянов, заместник-министър на външните работи, връчи наградата за второто място – почетен диплом, на СТИВ в Узбекистан.

Председателят на БТПП приветства присъстващите търговски представители на България зад граница, изрази готовността на БТПП за съдействие при изпълнение на задачите им и пожела да продължат активната си дейност и успешно да се представят в следващата класация.

Събитието бе организирано с подкрепата на  Enterprise Europe Network към БТПП- най-голямата мрежа в подкрепа на малки и средни предприятия с амбиция за растеж.