БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

В Сандански се проведе Годишната координационна среща на европейските информационни мрежи в България

2 years

Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата взе участие в Годишната среща на европейските информационни мрежи в България на тема: „Да говорим за Европа в партньорство“. В събитието се включиха представители на мрежите от цялата страна. То се организира ежегодно от Представителството на Европейската комисия в България и се проведе от 15 до 17 септември в гр. Сандански.

Част от темите на тазгодишната среща бяха тези за визията и постигнатите резултати през изминалите шест месеца на Първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, представена от Моника Панайотова, заместник – министър за Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя засегна и темата за актуалното състояние на Европейския съюз.

Съществено внимание бе обърнато на предстоящите избори за Европейски парламент през 2019г. Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент за България, Теодор Стойчев, представи последните проучвания и тенденции при гласуващите и техните нагласи за следващите избори за ЕП. Представители на Бюрото на ЕП в България, представиха и платформата „Този път ще гласувам“ (https://www.thistimeimvoting.bg/). Нейната цел е насърчаването избирателната активност на европейските избори.На срещата на европейски мрежи в България-2018, бяха коментирани и темите за  дезинформация и „фалшиви новини“ в техните европейски измерения и контекст.

Срещата бе специална, защото на нея се отбеляза и десетгодишният юбилей от създаването на Enterprise Europe Network. Експерти на мрежата имаха възможността да представят услугите си и тяхното значение за бизнеса. Представено бе и видео  за успешната история на българската фирма Оренда Груп, която с помощта на експертите на Еnterprise Europe Network към БТПП навлезе на Шведския козметичен пазар.

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=aVYz8BP89tQ