БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

ЕС стартира пилотен проект Women TechEU, насърчаващ водещата роля на жените в развитието на дълбоките технологии

2 weeks

Европейската комисия стартира Women TechEU – нова схема на ЕС в подкрепа на стартиращи компании, водени от жени с цел им помага да израснат в утрешните шампиони в дълбоките технологии.

Тази схема влиза в рамките на новата програма за иновации Horizon Europe, подсилена от Европейския съвет за иновации (EIC).

Данните показват, че само 15% от иновативните стартиращи фирми се основават или съ-основават от жени, а само 6% имат екипи, състоящи се изцяло жени. Тези фирми, ръководени от жени, събират по-малко рисков капитал, отколкото техните колеги – мъже, включително при жизненоважните инвестиции на ранен етап и сумите, които те набират, са по-ниски. В цяла Европа само около 5% от рисковия капитал отива за смесени екипи и само 2% изцяло за екипи, състоящи се от жени.

Мария Габриел, еврокомисар по „Иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта“, заяви:

Чрез Women TechEU искаме да увеличим броя на стартиращите фирми, ръководени от жени, и да създадем по-справедлива и просперираща европейска екосистема с дълбоки технологии. Вярваме, че днешната подкрепа за основателите на дълбоки технологии ще увеличи шансовете им за успех и ще засили цялостната европейска иновационна екосистема, като привлече повече жени – таланти.

Women TechEU цели да преодолее иновационна разлика между половете, като подкрепя ръководените от жени дълбокотехнологични стартиращи компании на ранния, най-рисковия етап. Схемата ще предлага финансова подкрепа за стартиращи фирми, ръководени от жени, с безвъзмездни средства в размер на 75 000 евро, както и обучение и наставничество чрез програмата за лидерство на жените на EIC. Основната програма на EIC Accelerator също е насочена към стартиращи фирми, ръководени от жени, но новата схема Women TechEU осигурява подкрепа на по-ранния етап на формиране на компании, за да увеличи броя на жените, които стартират свои собствени фирми.

До 50 обещаващи дълбокотехнологични стартиращи компании от държави-членки на ЕС и асоциирани държави ще бъдат финансирани по първата пилотна покана за Women TechEU. Кандидатите трябва да са основали или съ-основаваали стартираща фирма за дълбоки технологии на ранен етап и да заемат висша управленска позиция (главен изпълнителен директор, технически директор или еквивалент) в компанията. Фирмата трябва да бъде регистрирана и установена в държава-членка на ЕС или асоциирана държава поне шест месеца към момента на подаване на заявленията. Поканата за представяне на предложения е с краен срок 17:00ч. (брюкселско време, CET) на 10 ноември 2021 г.

Women TechEU е част от поредица от мерки за стимулиране на жените новатори. По-рано този месец Европейската комисия обяви, че е получила рекордния брой заявления за наградите на ЕС за жени иноватори, свидетелство за необходимостта от инициативи като тези, които празнуват и подкрепят жени иноватори и предприемачи.

Обща информация

Възможностите, създадени от новите технологии и пробивните иновации, обещават да осигурят справедливото и устойчиво възстановяване, от което се нуждае Европа. Ако обаче половината от населението бъде пренебрегната като източник на иновации и творчески талант, Европа може да пропусне тези възможности.

Дълбоките технологии представляват над една четвърт от стартиращата екосистема в Европа, като европейските компании за дълбоки технологии сега се оценяват на общо 700 милиарда евро. Въпреки това, жените остават до голяма степен недостатъчно представени в тази индустрия.

Основани на иновации в инженерството и напредък в науката, стартъпите с дълбоки технологии са склонни да имат по-дълги цикли на научноизследователска и развойна дейност и често  отнема повече време и капитал за изграждането им, отколкото за други стартиращи компании. Повечето биха могли да се провалят през първите си години, ако не получат правилната подкрепа и инвестиции своевременно. Жените в дълбоките технологии често се сблъскват с допълнителни пречки, свързани с пристрастия и стереотипи между половете, особено разпространени в сектори като технологиите.

Постигането на Съюз на равенството, който насърчава равенството между половете във всички сфери на живота е един от основните приоритети на Европейската комисия. Комисията работи с държави-членки и асоциирани държави за насърчаване на ръководната роля на жените и за премахване на разликата между половете в сферата на технологиите и иновациите.

Източник: Уебсайт на Европейската комисия (за повече информация ТУК)

Enterprise Europe Network към БТПП напомня на МСП за възможността да се възползват от безплатните консултации и достъп до информация относно актуални програми за финансиране, навлизане на нови пазари и намиране на точните международни партньори.