БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

Как една българска фирма покори нови пазари в настоящите условия? Историята за успеха със съдействието на Enterprise Europe Network към БТПП

9 months

Българската фирма Карника Био Про ООД, производител и износител на висококачествен биологичен пчелен мед, навлезе на нови пазари с подкрепата на Enterprise Europe Network. Срещаме Ви с г-н Радославов, експорт-мениджър във фирмата, който сподели своя вдъхновяващ опит.

Разкажете за Вашия бизнес и как стартирахте?

Нашият бизнес е семеен и стартира през 2015г. Като пчелари произвеждахме висококачествени пчелни медове, характерни за района. В хода на работата установихме, че можем повече и започнахме партньорство с други пчелари от цялата страна, с които обсъждаме и прилагаме добри пчеларски практики.

С визия за бъдещо развитие и за да осигурим по-добър пазар не само на нашите продукти, но и на тези на нашите партньори, решихме да инвестираме в предприятие, където да реализираме нашите идеи и амбиции за производство на натурален суров пчелен мед и различни интересни нови продукти на основата на пчелен мед. Закупихме база, в която да реализираме бъдещите си планове за по-голям оборот и навлизане на чужди пазари. Сега там произвеждаме широка гама от продукти – освен традиционните видове пчелен мед и други пчелни продукти, предлагаме също мед с джинджифил за повишаване имунитета и подобряване здравето на човешкия организъм, миксове с тахани и ядки, крем-мед с различни плодови и билкови концентрати.

Продължаваме да изследваме иновативни технологии за производство на нови продукти на медена основа, с които да изкушим и най-претенциозния ни клиент.

За да удостоверим качеството на продуктите си, сертифицирахме дейността си като биологично производство и поддържаме сертификат ISO 22000.

Какво препоръчвате на фирмите, които искат да излязат на нови пазари?

Предвид нашия опит да пробием както на българския, така и на международния пазар, препоръчваме посещения на възможно най-много панаири в дадената област, и в България и в чужбина, широко рекламиране на предлаганата услуга чрез мейл, сайт и социални мрежи, както и свързване с Enterprise Europe Network (EEN).

Как Ви помогна Enterprise Europe Network?

EEN, за наша приятна изненада, успя да намери верния път към изграждането и промотирането на нашия бизнес профил и благодарение на тях, нашите продукти вече присъстват на поне два чужди пазара в Европа, а скоро и на повече. Благодарение на екипа на EEN износът ни на мед и пчелни продукти нарасна почти два пъти за изминалата година.

Ако и Вие се интересувате от възможността да намерите нови международни партньори, не се колебайте да се свържете с Enterprise Europe Network към БТПП: http://een-bcci.com