БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

Как изследванията и иновациите могат да помогнат за постигане на климатична неутралност?

4 weeks

На 6 и 7 юли 2021 г. Европейската комисия и Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания организират „Европейско клъстерно събитие за Зеления пакт”. Събитието ще събере най-добрите изследователи и проекти, финансирани по дейностите на Мария Склодовска-Кюри, както и други изследователски и иновационни инициативи в рамките на Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ към ЕК. Те включват Европейския институт за иновации и технологии (EIT), Европейски университетски алианси, проекти по Еразъм+ и Творческа Европа.

Клъстерното събитие за Зеления пакт е част от дейностите на ЕС за обратна връзка по политиките и събира политици, изследователи и експерти от ЕС, за да се проучи как научноизследователската и развойна дейност може да помогне за постигането на целите на Европейския зелен пакт.

В рамките на един сутрешен и следобеден панел ще можете да присъствате на комбинация от пленарни и тематични сесии, включващи политици и изследователи, работещи върху биологичното разнообразие, устойчивото земеделие и здравето на почвите, чистата енергия, премахване на замърсяването, климатичните действия и екологичния транспорт. Лекторите на тематичните панели ще бъдат различни в двата дни, така че използвайте възможността да се присъедините към всички сесии.

Освен това, виртуална изложба ще покаже голямото разнообразие от допълнителни научноизследователски проекти, финансирани по програмите Мария Склодовска-Кюри, EIT, Еразъм+ и Творческа Европа.

Каним Ви да посетите виртуалната изложба преди и по време на събитието и да гласувате за любимия си проект (от 5 юли, 9:00ч.). Проектите са организирани съответно по темите за биоразнообразие, устойчиво земеделие и здраве на почвите, чиста енергия, премахване на замърсяването, климатични действия, зелен транспорт.

Клъстерното събитие за Зеления пакт ще бъде излъчено от уеб страницата ТУК, където ще откриете и линка за регистрация.

Източник: https://www.msca-greendeal.eu/en/page/information/