БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

Кръгла маса на тема: „Бъдеще на финансирането на български иновационни проекти“ на 27 Октомври 2017

1 year

В сградата на БТПП на 27 Октомври 2017 г. по инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя КРЪГЛА МАСА на тема:  „Бъдеще на финансирането на български иновационни проекти“ с участието на Андрей Новаков, член на Европейския парламент.Тя бе открита и модерирана от доц. Йосиф Аврамов, д-р по икономика, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Лектор на Кръглата маса бе г-н Андрей Новаков, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия, издигнат от Политическа партия ГЕРБ. Той разгледа следните въпроси, отнасящи се до еврофинансирането на иновациите:

1.Препоръки към българския бизнес за кандидатстване с инвестиционни проекти по схемата за МСП по Хоризонт 2020 и по Плана ЮНКЕР. Възможности за финансиране от Европейския фонд за стратегически инвестиции, както и предимства на използването на финансовите инструменти в тази насока.

2.Представяне пред членовете на Съвета по иновации при БТПП, Съвета на браншовите организации при БТПП и Съвета на чуждестранните и смесените палати при БТПП  на инициативата на г-н Новаков: „Еврофинансирай”, в контекста на насърчаването и развитието на иновациите и технологиите в ЕС и в частност на Република България.

3.Възможности за финансиране на представителите на Старт-ъп компаниите чрез организации, като: Джуниър Ачийвмънт и др.

След презентацията се състоя дискусия, в която се включиха: проф. Александър Караманов от Института по физикохимия при БАН, доц.Румен Атанасов, председател на Асоциацията по електротехника и електроника, Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при БТПП, Десислава Димитрова, генерален мениджър на биокомпанията „Лопянко”, представителите на СБО при БТПП: Бойко Трендафилов и д-р Стефчо Стефанов, председател на Съюза на фермерите и др. На Кръглата маса присъстваха и задаваха въпроси представители на фирми, членове на БТПП и на Съвета на БО при БТПП от областта на електротехниката, IT бизнеса, химическата промишленост, на редица консултантски фирми, специализирани в разработката на европейски проекти и др.