БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

Ново кръвно изследване приближава лечението на ракови заболявания крачка напред

10 months

С увеличаването на продължителността на живота в световен мащаб, т.нар. “персонализирана медицина“ се превръща в нова надежда в борбата с рака. Благодарение на мрежата Enterprise Europe Network, компанията Life Length, със седалище в Испания, е в процес на утвърждаване на нов диагностичен тест, който може да помогне на лекарите да предоставят по-ефективно лечение на пациенти с рак.

Life TAT®, съкратено от Telomere Analysis Technology®, е клинично акредитиран кръвен тест с цел подобряване на прогнозата и лечението на рака. Той ще позволи на лекарите да извършват по-ефективно и своевременно, а в крайна сметка и по-евтино лечение на рака. Това би допринесло и за по-добрата грижа за пациентите, което е и главната цел на медицината.

Специфична здравна информация

Кръвният тест Life TAT® може да измерва минималните защитни “капачета”, познати като теломери, които се намират по върховете на хромозомите в клетките ни. Тези измервания могат да предоставят на лекарите персонализирана информация за здравето и състоянието на клетките, като по този начин им позволява да изберат най-подходящата терапия срещу рака за всеки един пациент. Този персонализиран подход може да спести ценно време в критичен период от живота на пациента и да се избегнат финансовите разходи за „проба-грешка“.

„Почеркът на рака е индивидуален за всеки човек и следователно персонализираното лечение е от изключителна важност в борбата с най-скъпото заболяване в света“, обяви Стивън Матлин, главен изпълнителен директор и основател на Life Length.

Важно е да споменем, че резултатите от изследванията са обещаващи, но преди да се използва от онколозите по света, кръвният тест трябва да премине детайлно клинично проучване, което за МСП като Life Length може да бъде твърде скъпо.

Подкрепата

Изправени пред това голямо финансово предизвикателство, Life Length се обърнали към Enterprise Europe Network за съдействие. Членовете на мрежата,  базирани във Fundación Parque Científico de Madrid (FPCM), и Fundación para el Conocimiento Madrid, предоставяли подкрепа на Life Length още от 2014г. насам. Този път те консултирали компанията във връзка с кандидатстване по Инструмента за насърчаване на малки и средни предприятия (МСП) на „Хоризонт 2020“, който е предназначен да подпомага иновативните фирми, с висок потенциал за растеж, което напълно отговаряло на профила на Life Length.

Експертите от мрежата Enterprise Europe Network се уверили, че кандидатурата на Life Length е убедителна и пълна. Кандидатстването по „Хоризонт 2020“ довело проектната идеята до положителна развръзка. Life Length успява да спечели финансиране в размер на 3.1 млн. евро за своя проект, озаглавен ONCOCHECK. Благодарение на тази финансова помощ, сега ще се извършат клинични проучвания в над 32 болници и с над 4000 пациенти, което ще подпомогне развитието на превантивни лечения за белодробни, простатни, твърди тумори, левкемия и други ракови заболявания.

За по-добра цялостна грижа за здравето ни

Според Кармен Гилаберт, експерт по външни отношения и мениджър на проект FPCM, финансирането чрез Инструмента за МСП е чудесна възможност за всяка компания да навлезе на нови пазари: “Основна мисия на мрежата Enterprise Europe Network е да подпомага иновативните предприятия в процеса на интернационализация. Помагайки на Life Length да получат финансиране чрез Инструмента за МСП ще се постигне точно това.”

С нарастването на продължителността на живота болестите като рак ще продължат да се увеличават. При липса на непосредствени лекове за болестта, необходимостта от по-добро лечение е критично важна. Подкрепата на Enterprise Europe Network приближи инструмента на Life Length една крачка по-близо до здравните специалисти от целия свят.

“Ако нашият тест успее да се превърне в стандартен подход при лечението на рака в световен мащаб , това ще бъде огромно постижение в рамките на само едно десетилетие”, обяви Матлин.

Видеоматериал: https://www.youtube.com/watch?time_continue=189&v=SwjMupDfOzs