БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

Топ съвети за износители в хранителни сектор

1 year

Ако работите в хранително-вкусовата промишленост и смятате да изнасяте в друга страна, Enterprise Europe Network е чудесен партньор в намирането на потенциални представители, дистрибутори и доставчици в чужбина.

Намирането на партньор, който иска да изнася Вашия продукт, е само първата стъпка. Процесът на изпращане и споделяне на мостри, е ключов за създаването на жизненоважното първо впечатление. Този процес демонстрира Вашите намерения, интереси и желания за изграждането на бъдещо бизнес партньорство и има редица често срещани грешки, които лесно могат да бъдат избегнати.
Преди да се проведе международния търговски панаир Tavola 2018 насочен към търговци на храни на дребно и деликатеси, разгледайте последните съвети за износители на храни – те биха могли да Ви увеличат шансовете да намерите подходящи партньори, с цел поемайки по следващите стъпки в международната търговия.

1. Бъдете професионалисти
Това изглежда очевидно, но понякога може да се пропусне по време на натоварен график. Например, отговаряйте бързо на имейли и не излизайте в отпуск в продължение на един месец, без да информирате, че ще отсъствате (учтив автоматичен отговор “В момента съм извън офиса” е задължителен). Получаването на вносни стоки за местни клиенти изисква абсолютна надеждност. Уверете се, че изпращате правилното съобщение и мостри (бързо и навременно). Не забравяйте, че ги молите да заменят съществуващ доставчик със себе си, някой, с когото може да са имали бизнес отношения с него в продължение на десетилетия. Приемането Ви като партньор ще изисква значителни документи и усилия – затова ще трябва да покажете доколко сте надеждни от първия имейл.
2. Задайте реалистична цена
Въпреки че е изкушаващо да се смята, че експортната ви цена трябва да бъде същата като цената ви на едро, важно е да запомните, че износът има допълнителни разходи като корабоплаването, застраховката и маржа на вносителя. Вашата експортна цена винаги трябва да бъде под цената на едро, която сте определили във вашата страна.
3. Това, което виждате, е това, което получавате
Уверете се, че мострата, която изпращате, е точно това, което ще се появи на рафта. Избягвайте поставянето му в неправилна бутилка или с неправилен етикет. Опаковката е толкова важна, колкото и продуктът – затова се уверете, че е правилната.
4. Изпратете съставките
Мострата трябва да включва съставките на продукта, а етикетът и съставките трябва да са на езика на страната, в която го изпращате.
5. Помислете за пазара
Помислете дали продуктът ви е един от многото на пазара. Зехтинът е добър пример – има много, много конкурентни марки зехтин в цяла Европа. Ако това е продуктът, който вашето семейство произвежда от десетилетия, то тогава не Ви съветваме да го промените, а просто да сте наясно, че това може да е причина защо не успявате да го изнесете.
6. Имате силна уникална продажбена точка
Дори ако пазарът да не е затрупан от конкретен продукт (както в случая на зехтин), все още може да е трудно да се изнася вашият продукт, освен ако няма привлекателна Уникална продажба точка. Ако това е общ продукт, помислете за начините, по които би могъл да стане по-привлекателен – може ли да бъде направено биологично, веган, с ниско съдържание на сол или ниско съдържание на захар? Има ли нов вкус, с по-добра цена, по-добра опаковка или използване на нови технологии? Не забравяйте, че за доставчиците, замяната на съществуващ продукт с различна марка изисква голям ангажимент – може би сте го помолили да замени марка, с която търгуват на дребно и клиентите вече са доволни. Дайте им добра причина да използват точно Вашата марка.
7. Направете вашите проучвания
Може да се окаже, че името на продукта ви ще се счита за неподходящо в друга култура или че дадена храна, съдържаща с алкохол, ще се счита за неуместно в друга страна. Помолете местния представител на мрежата Enterprise Europe Network да зададе няколко въпроса на колегите в страната от Ваш интерес. Предварителните проучванията на пазара могат да се окажат от ключови за по нататъшното Ви развитие.
8. Вкусът е въпрос на вкус
И накрая, приемете с благодат, че вкусът на храната е до известна степен субективен. Може да се окаже, че вносителят просто не харесва вкуса на вашия продукт, но се опитва да не го каже директно от страх да не Ви обиди продукта, който е плод на дълъг семеен бизнес.
Готови ли сте?
Това, което е окуражително, е много от горните грешки могат бързо и лесно да бъдат поправени. Това може да ви помогне да се доближите до вашите цели за износ в този сложен, труден, но въпреки всичко вълнуващ световен пазар.
Обърнете внимание на предстоящия Tour d’Europe – срещнете се с купувачи, организирано от Enterprise Europe Network в Tavola 2018. Събитието, което ще се проведе в понеделник 12 и вторник, 13 март, ще се състои от срещи лице в лице купувач-производител въз основа на конкретни искания от страна на купувачите. Skype срещи също са възможни.