БЪЛГАРИЯ

НОВИНИ

3 Съвета за превръщането на една чудесна идея в успешен бизнес

1 year

Съветникът на Enterprise Europe Network, Якуб Ракоци, базиран в Oxford Innovation Services (Великобритания), помогна на британския предприемач Дейвид Холоуей и неговата фирма Terraseed да достигне до нови международния пазар със своята технология BioFilm®  контрол на плевели. Базирайки се на дългогодишния успех на Terraseed, Дейвид и Якуб споделят съветите си за международен растеж.

1.) Споделете вашите иновативни идеи

Якуб:  Първата стъпка често е най-трудната: много предприемачи имат страхотни идеи, но все още не знаят как могат да ги превърнат в работещ механизъм. Консултантите на Enterprise Europe Network могат да ви помогнат да установите потенциални възможности за финансиране, да проверите дали отговаряте на условията и да намерите най-доброто според вашите нужди. Затова наистина си заслужава да споделите вашите идеи на ранен етап.

-Дейвид: За нас в Terraseed, мрежата ни даде трамплин за да продължим напред с нашето приложение във Фаза 1 на Инструмента за МСП. Той представлява конкурентна схема за финансиране на иновативни предприятия. С помощта на мрежата, екипа на “Terraseed” успя да получи безвъзмездна помощ за проучване на осъществимостта в началото на 2016 г.

2.) Получавате подкрепата, която отговаря на вашите нужди

Якуб: Отвъд финансовите възнаграждения, бенефициентите по Инструмента за МСП също могат да се възползват от до 15 дни бизнес тренировки, съвети и координация от ключови мениджъри (KM) от Enterprise Europe Network като мен. Ключовите мениджъри гарантират, че предприемачите получават подходящите услуги и подкрепа, за да помогнат техния проект да премине в действие. Това означава да идентифицират техните предизвикателства и нужди за да изберат най-подходящия съветник. Това е голяма отговорност, затова KM трябва да изграждат отношения на доверие от първия ден. Целта е компанията да излезе от процеса с план за бъдещ устойчив растеж.

-Дейвид: Нашият екип в Terraseed се възползва изключително от подкрепата на KM. В нашия случай интелектуалната собственост винаги е представлявала проблем. Но благодарение на одита относно интелектуалната собственост, по-нататъшната дискусия с KM и Британската служба за интелектуална собственост вече сме на върха.

3.) Разширете знанията си и мрежата си

Якуб: Бизнес-съветниците осигуряват безценна подкрепа в области като бизнес развитие и стратегия, производителност и ефективност на фирмата, както и изграждане на сътрудничество. Поддръжката обаче не завършва, когато приключи бизнес обучението. Консултантите на Enterprise Europe Network остават основен, надежден и безплатен източник на практически съвети за правене на бизнес на други пазари. Тъй като работят със стотици колеги по целия свят, те също са отлично средство за намиране на нови бизнес партньори на международните пазари.

-Дейвид: Якуб и неговите колеги от Enterprise Europe Network все още подкрепят екипът на Terraseed, тъй като компанията продължава да расте.

Якуб Ракоци е консултант на Enterprise Europe Network, базиран в Оксфорд (Oxford Innovation Services), Великобритания. Мрежата има екип от 28 колеги от цяла Европа и отвъд нея, които работят заедно за създаване на бизнес възможности за малките предприятия в областта на биотехнологиите и химията. През 2016 г. те са организирали 11 международни събития за намиране на партньори, както и фирмени мисии за над 1400 участващи компании. Така че, ако търсите подкрепа, за да развиете бизнеса си, те могат да ви помогнат.

Източник: http://een.ec.europa.eu/news/3-tips-turn-great-idea-great-success